Masterclass: Bruggen bouwen voor Duurzaamheid

Voor leiders in duurzaamheid die samenwerking faciliteren of die participeren in strategische partnerships:

Zo zet je sneller een breed gedragen, concrete en dus succesvolle samenwerking in duurzaamheid op

waardoor je meer tijd, focus en energie overhoudt voor de daadwerkelijke doelen die je met de samenwerking voor duurzaamheid wilt bereiken

 

Ik heb in jouw schoenen gestaan en weet uit ervaring hoe moeizaam het kan zijn om samenwerking in duurzaamheid op te zetten. Gedurende mijn 10 jaar lange ervaring in het opzetten en faciliteren van partnerships in duurzaamheid heb ik geleerd hoe je gerichte partnerships zonder weerstand op kunt zetten. En jij kunt dat ook! Als jij wilt investeren in jezelf bied ik je tools om in control van de krachtenbundeling te komen zodat je je tijd en aandacht kunt besteden aan het realiseren van je inhoudelijke doelen.”

Else Boutkan, adviseur en trainer voor leiders in duurzaamheid.

 

Als je als duurzaamheidsprofessional bouwt aan partnerships kom je makkelijk in situaties terecht waarin je het gevoel hebt alleen maar bezig te zijn met het wegnemen van weerstand of met kikkers in de kruiwagen houden.  Je weet dat de échte grote voortgang in jouw vakgebied te halen is als er samengewerkt wordt.  Je hebt je handen vol met het vinden van de juiste partners en met het formuleren van doelen en strategieën voor de samenwerking. De aandacht die alle individuele partijen vragen leidt je aandacht af van waar je écht voor wilt gaan. En dat maakt je vaak moedeloos.

Dat is niet zo vreemd, want de wereld van duurzaamheid wordt steeds complexer. Duurzaamheid wordt meer gemeengoed. Meer en meer partijen raken bij je projecten betrokken. En al deze partijen hebben hun eigen kennisniveau, wensenlijstjes en politieke agenda’s die jouw aandacht opslokken. Hierdoor heb je het gevoel dat je nauwelijks meer aan de inhoud van je projecten toekomt.

Toen ik jaren geleden begon met het opzetten van krachtenbundelingen voor duurzaamheid wilde ik dat er een koffer met tools was om deze trajecten tot een goed einde te brengen.  Daarom ben ik zelf tools gaan ontwikkelen. Ik leerde van experts, guru’s over veranderen en het creëren van draagvlak. Dit heb ik gecombineerd en rijkelijk aangevuld met mijn eigen ruime ervaring. Vervolgens ben ik trainingen gaan ontwikkelen om zo ook jouw projecten, en daarmee duurzaamheid, een boost te geven.

Herken jij je in één van de onderstaande beschrijvingen?

Je vraagt je af of duurzaamheid nog wel ‘jouw ding’ is? Ooit maakte je heel bewust de idealistische keuze om aan duurzaamheid te gaan werken. Maar je drive voor duurzaamheid dreigt ondergesneeuwd te worden door al het gedoe rondom je samenwerkingsprojecten. De details kosten teveel tijd en energie.

Je ziet je partners in je partnership niet meer als medestanders waarmee je samen mooie doelen gaat bereiken. Je mist de gezamenlijke bezieling. Het werken voelt niet als samenwerken. Het is partnership is voornamelijk hard werken voor jou alleen.

Elke keer als je een nieuw samenwerkingsprogramma opstart neem je je voor om het anders te doen. Betere communicatie, misschien zelfs een projectwebsite. Of een nog gedetailleerder activiteitenprogramma. Maar toch verzandt het steeds weer. Het gezamenlijke doel verdwijnt en het ambitieuze project is een praatgroep geworden die met regelmaat bij elkaar komt.

Zou het niet geweldig zijn:

 • Als je bij de start van een nieuw programma of project vol vertrouwen een lijn kunt stippelen hoe je proces rondom de commitment van je partners te managen. Jij bent in control!
 • Als je niet meer ontmoedigd raakt als je partners gaan sputteren. Je herkent gedrag direct, je kunt het benoemen en er actie op nemen.
 • Als de bijeenkomsten met de projectpartners gaan over de inhoud. Er wordt voortgang geboekt en jullie werken gezamenlijk vooruit naar een einddoel dat jullie allen van te voren omarmd hebben.
 • Als je rol verandert naar een verbindende en dus opbouwende bruggenbouwer in plaats van een manager die steeds weer kikkers in de kruiwagen moet zetten.

 

Met de juiste hulp en tools kun jij ook leren om effectieve partnerships voor duurzaamheid te bouwen

Maak korte metten met die lastige component in je belangrijke werk voor duurzaamheid en wordt bruggenbouwer voor duurzaamheid.

Dit leer je concreet tijdens de Masterclass Bruggen bouwen voor Duurzaamheid:

 • Je ontdekt welke gereedschappen er zijn om in control te komen van jouw op te bouwen partnership
 • Je leert weerstand bij partners op tijd herkennen en je leert hoe dit om te zetten in constructief gedrag
 • Je krijgt inzicht in de diversiteit en complexiteit van samenwerkingsverbanden en partnerships en leert de bijbehorende strategieën om ze op te zetten
 • Je maakt bewuste keuzes over je eigen rol in de samenwerkingen.  Welke interventies staan tot je beschikking, welke sturing past je het beste?
 • Je transformeert in een leider en verbinder. Je weet hoe je je partners in een voor hen ideale en comfortabele positie manoeuvreert.

zodat je met meer plezier en minder energie partnerships gaat opzetten en deze gaat leiden resulterend in een groter duurzaamheidresultaat

Voor wie is de Masterclass Bruggen bouwen voor Duurzaamheid geschikt?

De masterclass is ontwikkeld voor professionals in duurzaamheid die hun duurzaamheidsthema’s willen uitbouwen tot grote impactvolle programma’s met partners van buiten de organisatie. Deze professionals worstelen met weerstanden en andere negatieve dynamiek die daarbij om de hoek komt kijken. Ze ervaren hierdoor druk of verliezen tijd die ze nuttiger kunnen besteden.  Ze willen gericht actie ondernemen om dit probleem op te lossen. De Masterclass is ontwikkeld voor:

 • programmaleiders in duurzaamheid, bijvoorbeeld werkzaam bij overheid of kennisinstellingen
 • duurzaamheidsmanagers werkzaam in het bedrijfsleven
 • facilitators
 • professionals werkzaam bij brancheorganisaties die verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid.

De Masterclass Bruggen bouwen voor Duurzaamheid is niet geschikt

 • als je niet super ambitieus bent in de duurzaamheidsdoelen die je wilt bereiken met je partners
 • als je nog geen eigen casus materiaal of praktijkvoorbeelden hebt die je tijdens de masterclass kunt inbrengen

Wat krijg je concreet bij de Masterclass?

Een middag intensieve training in een groep met vakgenoten. De middag is volledig verzorgd met hapjes en drankjes.

Je krijgt methoden aangereikt waarmee je praktisch aan de slag kunt. Maar die je ook steeds weer opnieuw kunt toepassen in nieuwe situaties.

Je krijgt een informatieve hand-out voor persoonlijke notities en als naslagwerk voor geordende onderbouwing voor je gekozen acties.

Een teleseminar met alle deelnemers van maximaal 1 uur 2 a 3 weken na de workshop waar je vragen kunt stellen naar aanleiding van ervaringen die je hebt opgedaan.

Na de workshop zul je tijd besparen omdat je jouw energie én de energie van je partners op een goede manier kunt aanwenden in jouw projecten. Je zult meer resultaten kunnen boeken! Je kunt met het geleerde direct de volgende dag aan de slag!

 

Bonus #1

De eerste twee aanmelders krijgen, desgewenst, een gratis hot seat tijdens de Masterclass. Dit betekent dat we plenair specifiek op jouw casus in zullen gaan.

Bonus #2

Er geldt een speciale vroege vogel bonus voor snelle aanmelders. Als je je voor 1 oktober aanmeldt, krijg je een gratis 30 minuten durende 1 op 1 telecoaching ter waarde van 147 euro cadeau, te gebruiken tot 12 november 2011.


Datum en tijd ‘Bruggen bouwen voor Duurzaamheid’:
De vorige startdatum was op 25 oktober. De Masterclass zal in 2012 weer gehouden worden. Via het aanmeldformulier onderaan deze pagina kun je je geheel vrijblijvend op de lijst met geïnteresseerden laten zetten.

Locatie: De workshop wordt gehouden in het Swung House , een locatie die duurzaamheid en milieubewust ondernemen hoog in het vaandel heeft staan en met een catering van alleen biologische producten!

Je investering: je investering bedraagt 247 Euro ex BTW. Je krijgt hiervoor instrumenten, tips en handvatten. En je gaat ook naar huis met een blijvende verfrissende en stimulerende blik op je rol en je taak als bruggenbouwer voor duurzaamheid.

Garantie: Niet tevreden, geld terug! 

Je deelname is gegarandeerd nadat je betaling is voldaan. Kosteloos annuleren kan tot 7 dagen voor startdatum. Als je het gehele programma hebt doorlopen en je bent niet tevreden, dan krijg je je geld terug.

De masterclass is toegankelijk voor alle professionals die een taak hebben rond het thema duurzaamheid, MVO, CSR, milieu in hun organisatie. Het programma staat los van hun kennis over technische en andere inhoudelijke aspecten van duurzaamheid en de omvang van de organisatie of het programma waar je verantwoordelijk voor bent.


Ik gun jou ook dat je je weer ‘in control’ voelt van je partnerships voor Duurzaamheid!  Ik gun dat je met veel partners, die net zo gedreven zijn als jij, successen kunt boeken!


Ja, zet mij op de lijst met geïnteresseerden voor de Masterclass: Bruggen bouwen voor Duurzaamheid.

 

NB: aanmelden voor de interesselijst verplicht je tot niets! Je krijgt wel als eerste informatie over de datum van de volgende Masterclass

Vul hier je gegevens in
Organisatie
Email *
Voornaam *
Achternaam *
Functie
Straat en huisnr *
Postcode *
Woonplaats *
Telefoon *
Opmerkingen
* Verplichte velden